Anna Perho kehottaa ottamaan arjesta kaiken irti

Arki on hyvä sana, joka on turhaan saanut negatiivisen kaiun. Tätä mieltä on Anna Perho, joka luennoi SAMKissa superarjesta marraskuisena perjantaina.
– Puhutaan arkisista ihmisistä ja harmaasta arjesta. Ihmisen elämä on kuitenkin suurelta osin arkea ja siitä on tärkeää saada kaikki mahdollinen irti.

Perhon mukaan elämän kolme peruspilaria ovat raha-asiat, terveys ja ihmissuhteet. Niistä on otettava vastuu. Onni ei ole hänen mukaansa pienissä asioissa. Jos peruspilarit eivät ole kunnossa, ei paljon auta, jos näkee ulkona kastepisaroita tai söpön oravan.

Monenkaan ei ole mahdollista jättää kaikkea ja heittäytyä elämän vietäväksi, ”irti oravanpyörästä”. Silti paljon on tehtävissä, jotta voisi hyvin. Useimmat ihmiset eivät vanhainkodissa kadu asioita, joita he olivat elämässään tehneet. He katuvat asioita, jotka jättivät tekemättä.

Anna Perhon teesejä:

  • Tarkista, vastaako toimintasi arvojasi. Teetkö oikeita asioita? Jos toiminta ja arvot ovat ristiriidassa, ihminen voi pahoin.
  • Tunnet sitä, mitä itsellesi kerrot. Jokaisella on vastuu siitä, mitä ajattelee. Äläkä usko kaikkea, mitä ajattelet. Sisälläsi on ääniä, jotka koettavat harhauttaa. Täydellisyydentavoittelija ei päästä sinua helpolla. Huolehtija murehtii, ettei vaan mitään sattuisi. Kriitikko tuomitsee itseä ja muita. Uhri luovuttaa jo ennen kuin on yrittänyt.
  • Stressi on ystävä. Se koetaan usein negatiivisena, mutta oikeasti stressi on yleensä positiivista. Esimerkiksi urheilusuorituksien yhteydessä tulevat flow-tunteet ovat positiivista stressiä. Vain jos voimakas stressintunne jatkuu pitkään, on syytä huolestua.
  • Kaikki muuttuu, vaikka et muuttaisi mitään.
  • Rakastu rutiineihin. Tee yksi asia kerrallaan. Aloita tärkeimmästä. Älä keskeytä.
  • Liikunta lisää tuntuvasti onnellisuutta. Muista myös nukkua ja palautua.

Innostu aiheesta ja lue lisää esimerkiksi kirjailijoilta:

Sonja Lyubomirsky, Kuinka onnelliseksi

Viktor Frankl, Ihmisyyden rajalla

Teksti ja kuva: Inna Saarinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s