Peda-Agora: yhteisopettajuudesta voimaa

Opettajan ei tarvitse opettaa yksin. Yhteistyö teettää alkuun enemmän töitä, mutta on parhaimmillaan hyvin antoisaa. Onnistuneiden kokemusten jälkeen yhdessäopettamisesta ei luopuisi mistään hinnasta. Mutta mikä vie hyviin kokemuksiin? Ainakin h yvä suunnittelu ja käytännöistä sopiminen ovat tärkeitä.

Joukko SAMKin opettajia kokoontui jakamaan omia kokemuksiaan yhteisopettajuudesta ja muusta yhteisasiantuntijuudesta Peda-Agoraan 4.2. Peda-Agora on samkilainen konsepti, jossa opettajat jakavat osaamistaan ja erilaisissa kokeiluissa ja projekteissa saamiaan kokemuksia toisilleen. Runebergin päivän aattona puhuttiin kuin ”ruuneperit”, mutta toki asiaa.

Yhteisopettajuudessa on erilaisia mahdollisuuksia jakaa työtä.  Aina ohjaajan roolissa ei myöskään ole ainoastaan varsinainen opettaja, vaan ohjaavaa asiantuntijuutta voi tulla yrityksistä tai muilta yhteistyökumppaneilta.

Matkailun opettaja Maaria Berg kertoi kokemuksistaan matkailun opiskelijoiden ja alan yrittäjien tuotepakettisuunnittelussa. Kun opinnot viedään ulos luokkahuoneista, kohdataan tietyt haasteet, joita työelämässä aina on. Yrittäjien tilanteet muuttuvat, joten aloitettu tehtäväkin voi vaihtua lennosta.

Mirka Leino, automaatioteknologian opettaja, puolestaan kertoi useammasta opintojaksosta, joita hän toteuttaa eri kollegojen – muun muassa Hannu Asmalan, Timo Suvelan ja Ismo Trastin kanssa – ja usein myös eri yritysten kanssa. Yksi esimerkki on hyvinvointiteknologian ylempi AMK -koulutus. Perinteiset luentomateriaalit ovat luettavissa verkossa, ja perjantaille sijoittuvina lähipäivinä tehdään muuta.

– Päivät ovat olleet todella antoisia. Ei ole kertaakaan ollut sellaista päivää, etteikö viikonlopun aikana olisi tullut useita sähköposteja, sanoo Leino.

Opiskelijat ovat kertoneet innostuneensa ja etsineensä tietoa ja ehdottavat mitä muuta voitaisiin tehdä.

Yhteisopetuksessa voidaan antaa paljon enemmän tarjolle yhdelle opintojaksolle.

– Fokus on koko ajan tulosten tuottamisessa. Miten tuotetaan opintopisteitä, tuloksia yritykselle, käytännön kokemusta opiskelijoille? Ja vaihtelua itselle, naurahtaa Leino.

Teksti: Anne Sankari

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s