Matkailun alumnitapaamisessa kerrattiin vanhaa ja suunniteltiin uutta

Matkailun koulutuksesta järjestettiin alumnitapaaminen, johon oli kutsuttu puhujiksi matkailun koulutusohjelmasta valmistuneita restonomeja (AMK). Kuulijoina oli matkailun opiskelijoita eri vuosikursseilta. Alumnit rohkaisivat opiskelijoita tarttumaan mahdollisuuksiin ja löytämään omat urapolkunsa.

Pois mukavuusalueilta

Heli Jokela ei lukiossa vielä tiennyt, mitä haluaa tehdä.

– Tykkäsin matkustaa, joten tulin opiskelemaan matkailua SAMKiin, hän kiteyttää opiskelupäätöksen taustaa. Nykyisin hän toimii matkailutiedottajana Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredeassa. Takana on myös esimerkiksi työloma Australiassa vuosina 2012–2013.

Omat haaveet ja aktiivisuus ovat Jokelan mukaan tärkeitä. Hän muistuttaa, että uusia mahdollisuuksia saa, kun uskaltaa poistua mukavuusalueilta. Kannattaa olla se, joka nostaa käden ylös, kun pyydetään tekemään jotain uutta. Pelkällä tutkintotodistuksella ei tee mitään.

Alan trendejä ovat hänen mukaansa monialaisuus, perinteisen työnkuvan katoaminen, digitaalisuus, innovatiivisuus, pätkätyöläisyys ja yrittäjyys.

– Yrittäjähenkisyys on tärkeää, vaikka ei olisi suunnitellut yrittäjyyttä.

SAMK matkailun koulutuksesta hän on saanut lisäarvoa erityisesti kielivalinnoista.

– Harjoittelu opetti työelämätaitoja ja verkostoitumaan, hän kertoo.

Sano mahdollisuuksille kyllä

Mirka Metsävainio-Tuomi toimii projektipäällikkönä Restel-Ravintolat Oy:ssa. Hän vastaa ravintoloiden avaus- ja muutosprojekteista. Aiemmin hän toimi ravintolapäällikkönä ja vuoropäällikkönä. Opintojen ohella hän oli töissä kassa-tarjoilijana, myyjänä, kioskinmyyjänä ja keittiöapulaisena.

Hän valmistui SAMKista restonomiksi 2013 ja suoritti samaan aikaan johtamisen erikoisammattitutkintoa.

Keskeistä on Metsävainio-Tuomen mukaan oppia laadukasta asiakaspalvelua. Se tulee käytännön kautta. Kannattaa myös perehtyä alan palvelutarjontaan.

– Hyvä, että SAMKissa ollaan aidosti kiinnostuneita siitä, mitä yrityselämässä tapahtuu, hän kiittää.

Tärkeitä ovat myös työelämän taidot.

– Sosiaalinen media kannattaa ottaa tosissaan. Se on osa ihmisen profiilia nykyisin.

– Jos saat mahdollisuuden, etkä ole varma, osaatko asian, sano kyllä. Voit oppia sen myöhemmin, Metsävainio-Tuomi kehottaa.

Paneelikeskustelussa pohdittiin matkailun ylempää tutkintoa

Paneelikeskustelussa pohdittiin, millaisia muotoja alumnitoiminnalle toivotaan jatkossa.

– Tämä on hyvä aloitus, alumnit toteavat kuin yhdestä suusta.

– Olisi mukava tietää, missä kukin nykyään vaikuttaa. Verkostoituminen olisi tärkeää monella alalla. SAMK voisi olla alumnien törmäyttäjä, pohtii alumni, myyntipäällikkönä Sokos Hotel Vaakunassa toimiva Carin Liuskallio.

Matkailusta suunnitellaan parhaillaan ylempää AMK-tutkintoa, joka alkaa vuonna 2016. Alumnit toivoivat ylempään tutkintoon käytännönläheisyyttä, yhteistyötä yritysten kanssa, projekteja, monialaista tuotteistamista, asiakaskokemuksen hallintaa ja ennen kaikkea verkostoitumista.

– Haaste on siinä, että koulutuksen opetussuunnitelman tekemisestä opiskelijan valmistumiseen menee monia vuosia. Matkatoimistoalalla, kuten monilla muillakin aloilla, toimintaympäristö muuttuu todella nopeasti, kertoo päivässä alumnipuheenvuoronkin käyttänyt, nykyään matkailun lehtorina toimiva Sanna-Mari Renfors.

Alumni, Restel-ketjun ravintolapäällikkö Marjo Mäkelä on suorittanut jo aiemmin ylemmän AMK-tutkinnon, liiketalouden alalta. Hän koki saaneensa siitä paljon irti.

– Näen, että ylemmän tutkinnon opinnoissa sain paljon vastauksia. Oli hyvä, että opiskelijoita oli eri aloilta.

Kuvassa paneelikeskustelussa alumnit Mirka Metsävainio-Tuomi (vas.), Heli Jokela, Carin Liuskallio ja Marjo Mäkelä. Edessä keskustelua seuraa lehtori Maaria Berg.

Be humble. Be hungry. And always be the hardest worker in the room. – Mirka Metsävainio lainaa Dwayne “The Rock” Johnsonia

Teksti ja kuva: Inna Saarinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s