Opiskelijat tutkivat LED-lamppujen vaikutusta sähkön laatuun

Sähköalan opiskelijat Tony Katajisto ja Juhani Leino tutkivat LED-lamppujen vaikutusta sähkön laatuun. Tutkimustyö on vasta alussa, mutta opiskelijoiden tarkoitus on laatia opinnäytetyönsä aiheesta ensi keväänä. Toinen työ käsittelee LED-lamppujen verkkovaikutuksia ja toinen lamppujen sähkömagneettisia vaikutuksia.

Verkkovaikutusten mittaukset on jo aloitettu SAMKin sähkölaboratoriossa Porissa. Sähkömagneettisia häiriöpäästöjä siirrytään mittaamaan Raumalle SAMKin EMC-laboratorioon.

– Aihe on todella ajankohtainen. Nyt kun on siirrytty pitkälti käyttämään LED-lamppuja, puhutaan paljon niiden tuomasta sähkön säästöstä. Toisaalta pitäisi kiinnittää huomiota myös mahdollisiin negatiivisiin ilmiöihin, joita tavalliset kuluttajakäyttöön tarkoitetut LED-lamputkin saattavat tuottaa. Samalla tulisi kiinnittää huomiota lamppujen laatuun. Jo nyt on huomattu, että korkeampi hinta korreloi korkeampaan laatuun, kertoo hanketta ohjaava lehtori Ari Lehtio.

Vaikutukset laajoja

Mittausten perusteella pyritään muun muassa löytämään keinoja sähkömagneettisten häiriöiden päästöjen sekä yliaaltojen haittavaikutusten poistamiseksi. Vaikutukset voivat heijastua sähköyhtiön verkkoon asti.

– Vaikka lamppujen tehon kulutus on hyvin pieni, niiden ottama virta on vääristynyttä. Se lisää jakeluverkon virran yliaaltosisältöä ja sähkönjakeluverkon jännitteen säröä. Lisäksi niiden virtalähteet säteilevät ympäristöön sähkömagneettisia häiriöitä, jotka vaikeuttavat esimerkiksi langatonta tiedonsiirtoa erilaisten digitaalisten laitteiden välillä, Lehtio jatkaa.

Opinnäytetöiden tekijät ovat jo saaneet aiheesta uutta tietoa.

– Meille on tullut nyt jo yllätyksenä se, kuinka suuria käynnistysvirrat ovat, Tony Katajisto kertoo. – Ja lamppujen suuret laatuerot suhteessa hintaluokkiin ovat myös yllättäneet, lisää Juhani Leino.

Aiemmin tutkittu katuvalaisinten ominaisuuksia

Valaistukseen liittyvää tutkimusta on tehty SAMKissa aiemminkin. Edellinen tutkimus koski uusien katuvalaisimien ominaisuuksia. Tutkimuksen kohteena oli muun muassa valolähteiden sähköenergian kulutus, sähkön laatu ja valaistustehokkuus.

Tuolloin tulokseksi tuli, että uudet valaisimet tuottavat enemmän valoa aiempiin elohopealamppuihin verrattuna. Todettiin myös, että kaikki uudet valaisimet kuormittivat syöttävää sähkönjakeluverkkoa huomattavasti vähemmän kuin vanhat valaisimet, joskin eräät lamput aiheuttivat verkkoon yliaaltoja. Hankkeen tulokset on julkaistu Universal Journal of Applied Sciences –lehdessä sekä Sähkö & Tele-lehden sivulla 30.
Lisätiedot hankkeen henkilöstöltä:

Lehtori Ari Lehtio p. 044 710 3291

Yliopettaja Tauno Perkiö p. 044 710 3311

 

Kuvassa opiskelijat TonyKatajisto (oik.) ja Juhani Leino (vas.) tekemässä LED-valoihin liittyvää tutkimusta sähkölaboratoriossa.

 

Teksti ja kuva: Inna Saarinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s