Opiskelijoilta ideoita yrityksille matkailun elämyspalveluiksi

Mitä syntyy, kun tuodaan yhteen joukko matkailun opiskelijoita ja satakuntalaisia matkailuyrittäjiä? Ainakin valtavan paljon mielenkiintoisia ja raikkaita ideoita. Matkailupalvelujen lehtori Maaria Berg ideoi kiinnostavan yritys-opiskelijayhteistyön, jonka teemana oli Elämyspalvelun tuotteistaminen.

Idea lähti opintojakson teemasta. Koska SAMKissa on käynnissä Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke, Berg otti hankekumppaneiden kautta yhteyttä maaseutumatkailuyrityksiin ja toimijoihin eri puolilla Satakuntaa. Kiinnostuneita löytyi heti enemmän kuin opintojaksolla oli opiskelijoita.

– Matkailun trendinä ovat elämykset. Vaikka palvelujakin tietysti haetaan, kysyntä on kääntynyt erityisesti asiakkaalle mieleenpainuvien ja moniaististen elämysten tuottamiseen, Maaria Berg kertoo. Opiskelijatiimit valitsivat opintojaksolla yhteistyöyrityksen, jonka toimeksiantoa he ryhtyivät toteuttamaan ja jonka palveluihin he tutustuivat. Lopuksi järjestettiin kolme esityspäivää, joissa valittiin parhaat työt opettajien ja toimeksiantajien yhteistyönä. Esitysten arviointiperusteina oli tuotteen elämyksellisyys, uutuusarvo ja paikallisten piirteiden hyödyntäminen, hyödynnettävyys yritykselle, sekä sopivuus kohderyhmän tarpeisiin. Lisäksi esseessä arvioitiin tuotteistamisprosessin hallintaan ja kirjallisen ulkoasuun liittyvät tekijät.

Ihanissa häissä

Opiskelijat Anni Helminen ja Elina Fagerroos saivat toimeksiantajaksi Kaljaasi Ihanan Luvialta. Toimeksiannossa haluttiin laajentaa kohderyhmää erityisesti nuorempaan asiakaskuntaan. Opiskelijat tuotteistivat elämyspalvelun Ihanat häät, eli hääjuhlapaketin Kaljaasi Ihanalla.

– Tämä oli kiinnostava opintojakso, koska työn sai tehdä ihan oikeaan yritykseen. Saimme tosi vapaat kädet.

Vaikka voitto ei osunutkaan kohdalle, he saivat toimeksiantajalta hyvää palautetta. Ihanalle on tulossa jo kesällä ainakin yhdet häät.

Opiskelijat eivät kokeneet mitään liian haasteelliseksi. – Ensin syntyi idea ja sitten kaikki oli ihan selkeää, he kertovat.

Voitokkaita töitä

Esityspäiviä oli kolme, kaikista valittiin paras esitys. Pohjois-Satakunnan alueen voittajina – ja samalla kaikista esityspäivistä kokonaisuutena parhaana palkittiin Pauliina Faler ja Maiju Luotola, jotka tekivät työn Silent Wings Oy Saaren retriittikodille Laviassa. Ideana oli tarjota retriittipalvelujen rinnalle pyöräilyvaelluspaketti, Karhijärven kierros.

Etelä-Satakunnan alueen esityksistä voittivat Teppo Pesonen ja Ville Arponen, jotka tekivät Satakunnan matkailuyrittäjät ry:lle matkailupalvelukartan. Lehtori Maaria Berg kuvailee tätä kaikkien haastavimmaksi toimeksiannoksi, josta opiskelijat suoriutuivat erittäin hyvin.

Kolmas voittajapari oli Eeva Kangas ja Anette Granfors Rannikko-Satakunnan alueen töistä. He saivat elämyspakettiin yhteisen toimeksiannon raumalaisilta RSP-Charterilta ja Erähepulta. Ideana oli tuottaa erityisesti pienille satakuntalaisille yrityksille TYHY-paketti saaristo-olympialaisten hengessä Rauman saaristossa. Voittajapari kehuu kokemusta kokonaisuudessaan mielenkiintoiseksi. – Yrityksestä olemme saaneet hyviä neuvoja ja koimme itsekin, että teimme hyvän paketin. Kuulimme, että paketti on jo otettu mukaan yrityksen tuotetarjontaan.

Teksti ja kuva: Inna Saarinen. Kuvassa matkailun opiskelijaryhmä opettajiensa kanssa. Lisätietoja matkailun kehittämisestä: www.satamatkaamaalle.fi/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s