Ylös sängystä – Päivystys on ottanut ison harppauksen iäkkäiden hoidossa

Satakunnan keskussairaalan yhteispäivystyksessä käy päivittäin kymmeniä iäkkäitä potilaita. Suomen ikärakenteen vuoksi potilaiden määrä nousee tulevaisuudessa huimasti. Iäkkäät potilaat eivät voi jäädä päivystykseen, mutta heidän oikea paikkansa ei välttämättä ole myöskään vuodeosastolla. Miten iäkkäiden kuntoutus saadaan heti käyntiin ja potilaat selviytymään hyvin kotona?

– Tutkimuksien mukaan kuntouttava toiminta on perinteisesti alkanut vasta päivystyshoidon jälkeen. Toimintakykyisyyden kartoitus, johon liittyy kuntouttava näkökulma, pitäisi alkaa jo päivystyksessä, sanoo geronomi (AMK) Nina Halminen, jonka opinnäytetyö Iäkkäät ylös sängystä jo päivystyksessä selvitti yhteispäivystyksen ammattilaisten käsityksiä omasta toiminnastaan ja yhteistyöstä fysioterapeutin kanssa. Halminen valmistui lokakuussa geronomiksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Halminen toimii geriatrisena sairaanhoitajana keskussairaalan yhteispäivystyksessä tiettävästi ainoana Suomessa. Iäkkään potilaan hoidon asiantuntemuksesta on selvästi hyötyä päivystyksessä.

– Iäkkäitä potilaita osataan totta kai hoitaa, mutta tämän myötä olemme saaneet uutta tietoa. Potilaiden ei tarvitse tulla päivystykseen uudelleen, kun heti osataan puuttua oikeisiin asioihin. Jatkohoitopaikkojen kanssa tehdään tiiviimpää yhteistyötä ja iäkkäät saadaan ohjattua oikeisiin paikkoihin. Heitä ei viedä turhaan vuodeosastolle, jos ei ole tarvetta, kertoo päivystyksen toimialueen ylihoitaja Katriina Peltomaa.

Ikäihmiset tulevat päivystykseen usein sen takia, että yleistila huononee tai kotona ei pärjää.
Sairaanhoitajana päivystyksessä toimivan Nina Leppäniemen työtehtävänä on arvioida potilaiden hoidon kiireellisyys.

– Tulosyy ei kerro ammattilaisille potilaan voinnista tai asian kiireellisyydestä riittävästi. Tästä syystä tulee selvittää iäkkään potilaan liikkumiskyky, aikaisempi toimintakyky, neste- ja ravintotila, lääkehoito sekä esim. muistin tila. Nykyään voimme kutsua fysioterapeutin tai sairaanhoitaja – geronomin paikalle. Lisäksi mietimme, voisiko potilasta kannustaa makuulta esimerkiksi geriatriseen tuoliin tai pyörätuoliin, Leppäniemi kertoo.

– Voimme selvittää nyt enemmän potilaan taustoja ja käydä keskusteluja yhdessä potilaan, hänen läheisensä ja fysioterapeutin kanssa. Voimme selvittää, mikä äkillisen toimintakyvyn laskemisen tai kotona pärjäämättömyyden taustalla on, Halminen sanoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s